6 Eylül 2011 Salı

Ayın Yönetmenleri: Coen Brothers

Coen Kardeşler'i The Big Lebowski, Barton Fink, True Grit, Fargo, No Country For Old Man gibi klasiklerden tanıyoruz. Peki ama kimdir bu Coen Kardeşler? Sinema maceralarına nasıl ve ne zaman başladılar?

Joel Coen 29 Kasım 1954, Ethan Coen 21 Eylül 1957 Minnesota,ABD doğumlu. Babaları Edward Coen Minnesota Üniversitesi'nde ekonomi profesörü, anneleri Rena Coen ise St. Cloud Eyalet Üniversitesi'nde sanat tarihi profesörü. 

Daha çok küçük denecek yaşlarda komşularının çimlerini biçerek kazandıkları parayla ilk kameralarını satın alan kardeşler, televizyonda izledikleri filmleri komşularının çocuklarını oynatarak tekrar çekmeye çalışmalarıyla sinema kariyerleri de başlamış oldu. Her iki kardeş de parlak öğrenciler için erken lisans veren Simons Rock Koleji'nde eğitim gördüler. Kolejden mezun olduktan sonra Joel, New York Üniversitesi Sinema Bölümü'ne devam etti ve tez olarak "Soundings" adlı 30 dakikalık kısa filmi çekti. Ethan ise Princetown Üniversitesi'ne devam ederek Felsefe lisansı aldı. Joel üniversiteden mezun olduktan sonra müzik kliplerinde ve filmlerde asistan olarak çalışmaya başladı. Film editörlüğü konusunda uzmanlaşmaya başladıktan sonra Spider Man serisinin yönetmeni olarak tanıdığımız Sam Raimi ile tanıştı ve Raimi'nin çektiği 1981 yapımı "The Evil Dead" adlı filmde editör yardımcılığı yaptı.

Çektikleri filmlerin çoğunda Joel yönetmen, Ethan ise yazıdaki başarısı nedeniyle senarist olarak görünür. Tabi diğer taraftan beraber yazıp yönettikleri veya ayrı ayrı çalıştığı yapımlar da bulunmaktadır. Beraber çalıştıkları oyuncuların kardeşler hakkında söyledikleri ise gayet ilgi çekici. Her ikisine de herhangi bir soru sorulduğunda aynı cevabı verirlermiş. Bu yüzden iki kardeş sinema camiasında "İki Kafalı Yönetmen" olarak anılmaktadır. 

1984 senesinde profesyonel sinemacılığa adım attıklarından beri Coen Kardeşler'in yazdıkları ve yönettikleri neredeyse bütün filmler eleştirmenlerce mükemmel olarak değerlendirilmektedir. Kara mizah konusunda dahilik düzeyine erişmiş bu ikiliyi sinema sahalarında daha uzuuunnn yıllar görmek tek arzumuz :)

( Full filmografilerine IMDB'den ulaşabilirsiniz. )
( Kaynak: IMDB, Vikipedi )




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder