1 Ağustos 2011 Pazartesi

Moon

Çoookkk uzun zamandır izlediğim en iyi bilim kurgu filmi Moon. Yönetmen Duncan Jones, oyuncu Sam Rockwell. Oyuncu diyorum çünkü bu filmde tek bir oyuncu ve onunla konuşan birde robot var o kadar.

Moon bir adamın yalnızlıkla verdiği savaş ve delirme noktasını çok güzel bir biçimde, hiç sıkmadan izleyicisine vermeyi amaçlamış. Çünkü bilirsiniz kimi delirme sahneleri vardır insanı feci şekilde boğar ve bir anda filmin tüm albenisi götürür. Gereksiz yere uzatılırlar falan sırf filmi doldurabilmek için. Ama Moon'da asla böyle bir şey yok. Herşey dozunda ve herşey sadece gerektiği kadar uzatılmış. Ne eksik, ne fazla.

Filmde Sam'in konuştuğu Robot Gerty'yi görenler hemen 2001: A Space Odyssey'in HAL9000'inini hatırlayabilirler. Zaten filmde genel olarak bir esinlenme mevcut. Mesela mekanlar veya direk Gerty'nin kendisi.Ama konu kesinlikle çok farklı. Belki de Duncan Jones, bu tarz ufak tefek benzerlikleri bilerek yapmıştır. Sırf 2001: A Space Odyssey'e bir saygı duruşu olması açısından.

Film ile ilgili dikkatimi çeken şeylerden biri de çok düşük bütçeyle ve çok kısa zamanda çekilmiş olması. Moon için, toplamda 5 milyon dolar bütçe ayrılmış ve çekimleri bir ay gibi kısa bir zamanda bitmiş. Film bu bütçeyle ve tek oyuncuya rağmen multimilyon dolarlık filmlerden çok daha iyi. Demekki iyi film çekmek için para yeterli değilmiş.

Evet Moon bugüne kadar District 9'la beraber izlediğim en iyi bilim kurgu filmi. İzlemeyenlerin bir an önce edinip izlemelerini öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder