5 Ağustos 2011 Cuma

Martyrs

Başrollerini Mylène Jampanoï ve Morjana Alaou'nin paylaştığı, yönetmenliğini Pascal Laugier'in üstlendiği bir Fransız korku-gerilim filmi.

Bugüne kadar izlediğim en özgün korku filmi Martyrs. Hedeften sapmadan ve amacını belli eden yegane korku yapımlarından. Çok kanlı fakat bu kan ve işkence bugüne kadar alışık olduğumuz psikopatlıktan gelmiyor. İşkence, gayet amaçlı ve bilerek yapılıyor. Eh bahsettiğim nedenlerden dolayı da bu film kesin klasik Hollywood korku filmlerine alışık olanlara kötü gelecektir şimdiden uyarayım. Çünkü öyle birdenbire patlayan çatlayan, bööö diye çıkan yaratıklar, canavarlar, zombiler yok. Sadece korku var. 

Filmin konusu ise şöyle:

İşkence ile beslenen ve yaşarken ruhu diğer tarafa geçebilen insanlardan bir şeyler öğrenmeye çalışan bir tarikatın hikayesini anlatıyor. Bu tarikat daha önceki denemelerinde öbür tarafa geçmeyi başaran bir takım deneklere sahip olmuş fakat bu deneklerin hiç biri konuşamamışlar. Yani tarikat öbür tarafta ne olduğunu hiç bir zaman öğrenememiş. Ta ki Anna'ya kadar. Anna çektiği işkenceler ve en sonunda derisinin yüzülmesinin ardından bir çeşit trans haline geçiyor ve iki küsür saat o transtan çıkmıyor. Azda olsa kendine gelmeyi başardığında ise tarikatın başındaki yaşlı hanım teyze yanına geliyor ve Anna onun kulağına bir şeyler fısıldıyor. Yaşlı teyzemiz, Anna'yı dinledikten sonra intihar ediyor.

Evet filmin sonu böyle. Muhtemelen anlamayanlar olacaktır o yüzden açıklayayım. Öbür tarafta hiç birşeyin olmadığını öğrenen kadın, yaptıklarının vicdan azabı ve boşluğuna dayanamayıp intihar ediyor. En azından izleyenlerin ve yönetmenin yorumu bu şekilde. Eğer gerçekten farklı bir korku filmi izlemek istiyorsanız Martyrs'i kaçırmayın derim..


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder