16 Ekim 2011 Pazar

Ayın Yönetmeni: Clint Eastwood

Clint Eastwood Jr., 31 Mayıs 1930 San Francisco, ABD doğumlu yönetmen, oyuncu, senarist, yapımcı ve bestecidir.

Clint Eastwood, 1950'li yıllarda B sınıfı filmlerde haftalığı 75 dolara oynayarak oyunculuk yaşamına başladı. Bazı stüdyolar adem elmasının çok çıkık olduğu gerekçesiyle çok uzun süre kadrolarında yer vermediyse de, oyunculuk konusundaki kararlığını koruyarak, oynadığı düşük bütçeli filmlerden arta kalan zamanlarında havuz çukuru kazarak hayatını kazanmaya devam etti. İlk çıkışını 1959-1966 yılları arasında yayınlanan Rawhide isimli dizideki Rowdy Yates rolüyle yaptı. 

Ancak Clint Abimiz asıl çıkışını 1964 yapımı A Fistful of Dollars ve 1965 yapımı For A Few Dollars More filmleriyle yapmıştır. Bunların ardından aynı serinin devam filmi olan The Good, The Bad and The Ugly filmiyle dünya çapında bir üne kavuşmuştur. 1971 yapımı Dirty Harry filminde ise, Harry Callahan rolü ile o güne dek canlandırılmamış olan kendi başına buyruk polis imgesini geliştirdi. 

1980'li yıllarda aynı önceki yıllar gibi çok iyi yapımlarda boy göstermesine rağmen, büyük çıkışlar yapamadı. Ancak 1992 yılında hem oynadığı hem yönettiği Unforgien adlı filmiyle En İyi Yönetmen Oscar'ını aldı ve En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ına aday gösterildi. 

Clint Eastwood bugüne kadar 60'dan fazla film ve TV yapımında rol almış, 30 film yönetmiş, 25 filmin yapımcılığını üstlenmiş, 10 filmin müziklerini bestelemiş ve soundtrack albümlerine imza atmıştır. 4 Oscar adaylığı ve 4 Oscar Ödülü bulunmaktadır. Ne diyelim, insanın kendisini sinemaya adaması böyle bir şey oluyor herhalde.

Clint Eastwood ayrıca Amerikan popüler külürünü ve saaşa dayalı dış siyaseti eleştirmesiyle gündeme geldi bu yüzden hem övgü hem de eleştirilerin odağı oldu. 

İngiliz Empire Magazine dergisine göre 'Tüm Zamanların En Büyük Film Yıldızı' Listesinde 2. sıraya yerleşmiştir. 

Bir de söylemeden geçemeyeceğim. 81 yaşında olmasına rağmen hala çok ama çok yakışıklıdır :)
 





Kaynak: Vikipedi, IMDB

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder